Header Ads

KENAPA HARGA BITCOIN MENCANAK NAIK?


KENAPA HARGA BITCOIN MENCANAK NAIK?

1. Ramai yang mula buka mata apabila harga Bitcoin dan cryptocurrencies lain melambung tinggi.

2. Maka ramailah yang mula melombong atau tidak kurang juga membeli.

3. Bagi saya, harga Bitcoin naik tidaklah lebih dari hanya sekadar kesan penawarannya yang kurang + permintaannya yang luar biasa tinggi.

4. Adakah penawarannya akan sentiasa kurang? TIDAK. Apabila teknologi pada masa hadapan bertambah canggih, Bitcoin hanya boleh dilombong sambil kita cungkil gigi. Lebih mudah jika teknologi Artificial Inttelligence (AI) berkembang sama. Beli mini Cryptocurrency Mining Machine dan Robot IA, selepas itu tidur. Esok tengok-tengok bertimbun-timbung Bitcoin dalam akaun.

5. Akhirnya, nilai Bitcoin hanya menjadi seperti nilai Duit Daun Pisang. Masuk tandas pun tidak laku!

6. Bitcoin bukan seperti emas. Walaupun nilai nominal emas juga sedikit sebanyak dipengaruhi oleh hukum penawaran dan permintaan, namun emas mempunyai NILAI INTRINSIK yang tidak dipunyai oleh Bitcoin.

7. Teknologi yang hebat boleh melombong emas TETAPI TIDAK BOLEH MENCIPTA EMAS. Tidak dengan teknologi mesin atau kimia apatah lagi teknologi digital.  

8. Namun, dengan hanya kemajuan teknologi digital pada masa akan datang, maka Bitcoin boleh dilombong dengan mudah walaupun prosesnya dikatakan "begitu rumit". Ini kerana ianya berasal daripada teknologi digital.

9. Bitcoin; Dari digital ia datang kepada digital ia kembali.

#Bitcoin #Cyptocurrency

No comments