3 Langkah Mudah Mencipta Penyata Nilai Bersih (Net-worth Statement) Anda Sendiri - Cakna Kewangan

Tuesday, 16 January 2018

3 Langkah Mudah Mencipta Penyata Nilai Bersih (Net-worth Statement) Anda Sendiri


Mengenalpasti maklumat berkaitan asset (aset), liability (liabiliti), net-worth (nilai bersih) dan cash-flow (aliran tunai) adalah sangat penting semasa proses menetapkan matlamat kewangan. Melalui Net-worth Statement (Penyata Nilai Bersih), seorang Perancang Kewangan (samada Certified Financial Planner (CFP), Islamic Financial Planner (IFP), Registered Financial Planner (RFP), Shariah Registered Financial Planner (Shariah RFP) atau Financial Adviser's Representative (FAR), Capital Markets Services Representative's Licence (CMSRL)) mampu mengenalpasti prestasi kewangan semasa anda seterusnya membolehkan Perancang Kewangan merancang pelan kewangan yang terbaik untuk anda.

Bagaimanakah mencipta Net-worth statement? Sebenarnya net-worth statement sangat mudah untuk dicipta. Tambahan pula zaman teknologi ini, banyak laman web yang menawarkan penciptaan net-worth statement dalam talian. Namun begitu, kali ini saya ingin kongsikan dengan pembaca-pembaca yang setia tentang mudahnya mencipta net-worth statement anda diri secara percuma!

Apa itu Net-worth (Nilai Bersih)?

Net-worth / Nilai bersih ialah jumlah baki aset yang anda ada setelah ditolak dengan semua liabiliti. Berdasarkan definisi ini, kita dapat mengetahui bahawa nilai bersih mempunyai dua komponen utama iaitu aset dan liabiliti. Net-worth statement pula merupakan satu penyata yang mempunyai maklumat nilai bersih harta yang kita ada.

Langkah #1

Untuk mengira nilai bersih anda, langkah pertama yang ada perlu buat ialah menyenarai dan mengira jumlah aset anda. Aset adalah sumber atau barang/perkara bernilai yang dimiliki oleh seseorang/syarikat. Ia terbahagi kepada empat kategori yang utama.


 Aset cair / Liquid Asset
Wang tunai atau barang/akaun yang boleh ditukarkan kepada tunai dengan mudah dan cepat seperti emas jongkong, perak dan Bitcoin.
 Pelaburan / Investment
Dana tertentu yang dikhususkan untuk keperluan jangka masa panjang seperti Skim Simpanan Pendidikan Nasional 1Malaysia (SSPN1M-i) Plus, Dana Unit Amanah (Unit Trust), Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP) dan dana Private Retirement Scheme (PRS) untuk persaraan.
 Hartanah / Property
Rumah, pangsapuri, tanah atau apa-apa pemilikan hartanah lain yang dimiliki.
 Harta Peribadi / Personal Asset
Motosikal, kereta, cincin emas, berlian, lukisan dan barang-barang lain yang boleh memberikan nilai.
Langkah #2

Langkah kedua, senaraikan dan jumlahkan liabiliti anda. Liabiliti merujuk kepada hutang atau tanggungjawab kewangan yang sedang ditanggung oleh individu/syarikat. Ia terbahagi kepada dua iaitu:


 Liabiliti Semasa
/ Current
Merujuk kepada liabiliti yang perlu diselesaikan dalam tempoh jangka pendek iaitu setahun atau kurang. Sebagai contoh tunggakan bil, cukai, premium takaful / insurans, pembiayaan peribadi dan kad kredit.
 Liabiliti Bukan Semasa / Non-current
Merujuk kepada liabiliti yang perlu diselesaikan dalam tempoh jangka panjang iaitu lebih dari setahun. Sebagai contoh, Liabiliti bukan semasa adalah hutang pembiayaan rumah, kereta dan sebagainya.
Langkah #3

Langkah tiga. Setelah kesemua aset dan liabiliti dikira, maka anda perlu menolak jumlah aset dengan jumlah liabiliti untuk mendapatkan Nilai Bersih.
Nilai Bersih = Aset - Liabiliti

Begitulah mudahnya untuk anda mencipta Net-worth statement anda. Net-worth atau Nilai Bersih menunjukkan berapa harta yang anda tinggal sekiranya semua liabiliti anda dilangsaikan dengan aset. Sekiranya anda mempunyai nilai positif, maka ia adalah baik bagi anda. Namun anda tidak perlu risau jika net-worth anda adalah negatif. Ini kerana net-worth yang negatif tidak semestinya menunjukkan cash-flow yang negatif, begitu juga sebaliknya. Jika net-worth anda negatif, anda masih mempunyai peluang untuk meningkatkan atau membaiki net-worth anda dengan syarat anda perlu memastikan cash-flow anda positif.

Bagaimana hendak mengira cash-flow? insyaAllah saya akan kongsikan pada artikel yang akan datang, stay tuned okay!

www.kewangan.org
16.1.2018
Kuala Lumpur 
8 comments:

 1. Halo,
  Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Mr.John Kerry Jemmy, pemberi pinjaman swasta mempunyai peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan pelajar, pinjaman komersial, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang dan banyak lagi. Adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Lihatlah lagi, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda, kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu dan syarikat dalam terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. Tidak memerlukan pemeriksaan kredit, dijamin 100%. Hubungi kami hari ini dan anda akan senang melakukannya kerana kami berada di sini untuk melakukan semua masalah sejarah kewangan anda.

  Hantarkan e-mel kepada kami: (creditcashexpress8@gmail.com)

  ReplyDelete
 2. Halo,
  Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Mr.John Kerry Jemmy, pemberi pinjaman swasta mempunyai peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan pelajar, pinjaman komersial, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang dan banyak lagi. Adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Lihatlah lagi, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda, kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu dan syarikat dalam terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. Tidak memerlukan pemeriksaan kredit, dijamin 100%. Hubungi kami hari ini dan anda akan senang melakukannya kerana kami berada di sini untuk melakukan semua masalah sejarah kewangan anda.

  Hantarkan e-mel kepada kami: (creditcashexpress8@gmail.com)

  ReplyDelete
 3. saya ingin berkongsi kesaksian saya mengenai platform ini tentang bagaimana saya mendapat pinjaman sebanyak RM180,000 dari pemberi pinjaman yang sah, saya jatuh dalam hutang dan saya telah cuba meminjam wang dari bank dan pemberi pinjaman dalam talian tetapi saya selalu gagal dan saya juga scammed dan hilang Rm5000, saya bosan dengan kehidupan sehinggalah saya melihat kesaksian seorang Puan Aisha di atas platform ini bagaimana untuk mendapat pinjaman daripada syarikat Pinjaman Perbendaharaan syarikat pinjaman, dan saya dapat mendapatkan alamat e-mel mereka dan saya dihubungi mereka, kerana saya telah dijawab oleh mereka
  Presiden Puan Patricia, saya memohon pinjaman dengan mereka dan saya mengejutkan pinjaman saya
  diluluskan dan selepas 48 jam permohonan saya, jumlah Rm180000 telah dipindahkan ke akaun saya. saya ingin memberi nasihat kepada semua orang di dalam syarikat pinjaman sah untuk menghubungi Puan Patricia, Presiden Perbendaharaan Pinjaman Syarikat melalui e-mel ini:
  treasuryloancompany@gmail.com dan dapatkan pinjaman yang selamat. terima kasih semua untuk membaca.
  di sini adalah e-mel saya sekiranya anda ingin menghubungi saya: khadijahyusof220@gmail.com

  ReplyDelete
 4. Adakah anda memerlukan pinjaman segera ??? Adakah anda dalam hutang? Adakah anda mempunyai kredit yang buruk? Adakah anda telah ditolak oleh bank, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan ATAU pelaburan anda? berjumpa dengan DIAMOND WEALTH LOAN COMPANY LOAN Kami memberi pinjaman kepada Rakyat walaupun skor kredit buruk / buruk mereka. Kami memberi pinjaman perniagaan dan jangka pendek peribadi jangka panjang dan peribadi dengan kadar faedah yang rendah pada 2% setahun untuk individu dan syarikat. Pemrogram pinjaman kami adalah pantas dan boleh dipercayai, diterima pakai hari ini dan menerima respons segera kami. pemberi pinjaman yang diinsuranskan dengan baik, dijamin dijamin 100% pelanggan maksimum. Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi kami melalui alamat e-mel kami: (diamondcreditexpress1@gmail.com) DIAMOND WEALTH EXPRESS MD / Ketua Pegawai Eksekutif.

  ReplyDelete
 5. Selamat siang,

     Jika Anda seorang pria bisnis atau wanita? Jika Anda sedang mengalami tekanan keuangan atau apakah Anda memerlukan dana untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda perlu pinjaman untuk
  melunasi hutang atau membayar tagihan? Apakah Anda memiliki nilai kredit yang rendah dan Anda kesulitan mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman atau keuangan seperti:

  a) pinjaman pribadi
  b) pendidikan,
  c) Konsolidasi Utang,
  d) ekspansi,
  e) dll


     Kami menawarkan Pinjaman kepada perorangan, Perusahaan dan badan yang bekerja sama dengan suku bunga 3% per tahun, Jumlah minimum yang dapat Anda pinjam adalah $ 2.000,00 AS hingga Maksimum $ 50 Juta. Silakan jika tertarik hubungi kami dengan informasi email di bawah ini.

  HUBUNGI KAMI SEKARANG: info.trustfirm2012@gmail.com
  NAME: Nyonya Catherine Cole


  Pinjaman tersedia cepat dan mudah

  ReplyDelete
 6. Halo,

  Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tidak bercagar, modal teroka, dan lain-lain .. Atau adakah anda mempunyai pinjaman dari bank atau konfigurasi kewangan yang ditolak atau lebih sebabnya, Jangan penyelesaian pinjaman mereka! Saya Miss Rose, pemberi pinjaman swasta, pinjaman kepada perniagaan dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Berminat? Hubungi kami untuk merawat pinjaman berikutan pemindahan dalam masa 48 jam. Hubungi: missroseloanfirm@hotmail.com
  aplikasi

  Nama:
  Tarikh lahir:
  Jantina:
  Status perkahwinan:
  Alamat:
  lokasi
  Status:
  Poskod:
  Negara:
  Telefon:
  E-mail:
  Nyatakan tujuan pinjaman:
  Jumlah pinjaman:
  Tempoh pinjaman:
  Pendapatan bersih bulanan.

  Kembali kepada saya secepat mungkin dengan maklumat di atas untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  Cik Rose

  ReplyDelete
 7. Halo,

  Kami adalah Mayfield Investment Trust Ltd, sebuah syarikat pinjaman swasta yang memberikan peluang seumur hidup dan memulakan pinjaman kepada individu yang berminat yang memerlukan bantuan kewangan untuk membayar hutang, untuk melabur pada perniagaan pada kadar 3%.
  Kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada pelanggan yang berminat.
  Hubungi kami hari ini melalui e-mel dengan maklumat di bawah;
  E-mel: (startuploanfirm@gmail.com)
  ikhlas
  Pengurus Pengiklanan.
  John Dean
  Mayfield Investment Trust Ltd
  Nombor Syarikat: 00338670

  ReplyDelete
 8. Halo,

  Memohon pinjaman cepat dan mudah untuk membayar bil anda dan memulakan perniagaan baru dan projek anda pada kadar faedah 3% hubungi kami di; easyloanfirm2020@gmail.com

  Salam.
  Encik Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com
  WHATSAPP: +2347051302302
  tawaran pinjaman mudah

  ReplyDelete