Header Ads

3 Langkah Mudah Mencipta Penyata Nilai Bersih (Net-worth Statement) Anda Sendiri


Mengenalpasti maklumat berkaitan asset (aset), liability (liabiliti), net-worth (nilai bersih) dan cash-flow (aliran tunai) adalah sangat penting semasa proses menetapkan matlamat kewangan. Melalui Net-worth Statement (Penyata Nilai Bersih), seorang Perancang Kewangan (samada Certified Financial Planner (CFP), Islamic Financial Planner (IFP), Registered Financial Planner (RFP), Shariah Registered Financial Planner (Shariah RFP) atau Financial Adviser's Representative (FAR), Capital Markets Services Representative's Licence (CMSRL)) mampu mengenalpasti prestasi kewangan semasa anda seterusnya membolehkan Perancang Kewangan merancang pelan kewangan yang terbaik untuk anda.

Bagaimanakah mencipta Net-worth statement? Sebenarnya net-worth statement sangat mudah untuk dicipta. Tambahan pula zaman teknologi ini, banyak laman web yang menawarkan penciptaan net-worth statement dalam talian. Namun begitu, kali ini saya ingin kongsikan dengan pembaca-pembaca yang setia tentang mudahnya mencipta net-worth statement anda diri secara percuma!

Apa itu Net-worth (Nilai Bersih)?

Net-worth / Nilai bersih ialah jumlah baki aset yang anda ada setelah ditolak dengan semua liabiliti. Berdasarkan definisi ini, kita dapat mengetahui bahawa nilai bersih mempunyai dua komponen utama iaitu aset dan liabiliti. Net-worth statement pula merupakan satu penyata yang mempunyai maklumat nilai bersih harta yang kita ada.

Langkah #1

Untuk mengira nilai bersih anda, langkah pertama yang ada perlu buat ialah menyenarai dan mengira jumlah aset anda. Aset adalah sumber atau barang/perkara bernilai yang dimiliki oleh seseorang/syarikat. Ia terbahagi kepada empat kategori yang utama.


 Aset cair / Liquid Asset
Wang tunai atau barang/akaun yang boleh ditukarkan kepada tunai dengan mudah dan cepat seperti emas jongkong, perak dan Bitcoin.
 Pelaburan / Investment
Dana tertentu yang dikhususkan untuk keperluan jangka masa panjang seperti Skim Simpanan Pendidikan Nasional 1Malaysia (SSPN1M-i) Plus, Dana Unit Amanah (Unit Trust), Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP) dan dana Private Retirement Scheme (PRS) untuk persaraan.
 Hartanah / Property
Rumah, pangsapuri, tanah atau apa-apa pemilikan hartanah lain yang dimiliki.
 Harta Peribadi / Personal Asset
Motosikal, kereta, cincin emas, berlian, lukisan dan barang-barang lain yang boleh memberikan nilai.
Langkah #2

Langkah kedua, senaraikan dan jumlahkan liabiliti anda. Liabiliti merujuk kepada hutang atau tanggungjawab kewangan yang sedang ditanggung oleh individu/syarikat. Ia terbahagi kepada dua iaitu:


 Liabiliti Semasa
/ Current
Merujuk kepada liabiliti yang perlu diselesaikan dalam tempoh jangka pendek iaitu setahun atau kurang. Sebagai contoh tunggakan bil, cukai, premium takaful / insurans, pembiayaan peribadi dan kad kredit.
 Liabiliti Bukan Semasa / Non-current
Merujuk kepada liabiliti yang perlu diselesaikan dalam tempoh jangka panjang iaitu lebih dari setahun. Sebagai contoh, Liabiliti bukan semasa adalah hutang pembiayaan rumah, kereta dan sebagainya.
Langkah #3

Langkah tiga. Setelah kesemua aset dan liabiliti dikira, maka anda perlu menolak jumlah aset dengan jumlah liabiliti untuk mendapatkan Nilai Bersih.
Nilai Bersih = Aset - Liabiliti

Begitulah mudahnya untuk anda mencipta Net-worth statement anda. Net-worth atau Nilai Bersih menunjukkan berapa harta yang anda tinggal sekiranya semua liabiliti anda dilangsaikan dengan aset. Sekiranya anda mempunyai nilai positif, maka ia adalah baik bagi anda. Namun anda tidak perlu risau jika net-worth anda adalah negatif. Ini kerana net-worth yang negatif tidak semestinya menunjukkan cash-flow yang negatif, begitu juga sebaliknya. Jika net-worth anda negatif, anda masih mempunyai peluang untuk meningkatkan atau membaiki net-worth anda dengan syarat anda perlu memastikan cash-flow anda positif.

Bagaimana hendak mengira cash-flow? insyaAllah saya akan kongsikan pada artikel yang akan datang, stay tuned okay!

www.kewangan.org
16.1.2018
Kuala Lumpur 
No comments